Kuchyně s ostrůvkem přidávají extra prostor k vaření

Češi milují vaření. Ať už jde ale o přípravu slavnostního menu, o nedělní oběd nebo o chystání svačin do školy a do práce, vždycky je k němu potřeba dostatek prostoru. Jinak hrozí, že si nebudete mít kde odkládat věci, nebo že u pracovní desky nebude kvůli jiným členům rodiny k hnutí. Co se s tím dá dělat? Pokud to jde, pořiďte si kuchyň s ostrůvkem!

O kuchyni se říká, že je srdcem celého domu. A patrně to tak nejspíš bude. V době, kdy všichni trávíme spoustu času mimo domov a hned jak přijdeme zpátky se rozprchneme ke knihám, telefonům, počítačům a k dalším nezbytnostem a výdobytkům moderní techniky, jídlo je jediná příležitost, během které máme příležitost ke společnému setkávání a k výměně zážitků. 

Stolování ale většinou předchází nějaké to vaření, které zabere spoustu prostoru a času. Není tedy vyloučeno, že manželka, dítě nebo jiný člen vaší domácnosti zaskočí do lednice pro něco na zub, nebo pojme touhu vám dělat v nějakém smyslu společnost. A najednou se tísníte vedle sebe a jste z toho notně na nervy.

Řešením nedostatku prostoru pro přípravu jídla je tedy pořízení extra pracovní plochy. Což už je jen krok ke kuchyňskému ostrůvku.

Co je kuchyňský ostrůvek?

Kuchyňský ostrůvek je speciální druh nábytku, který je určen pro instalaci v kuchyni. Obvykle se dává doprostřed místnosti, mimo standardní pracovní desku. (Jen s tím rozdílem, že ho neobklopuje moře, ale volný prostor.) V závislosti na tom, jaký má formát a design v něm může být nainstalovaná vinotéka, nebo extra sada šuplíků a přihrádek. Někteří majitelé v něm mají nainstalovaný dřez, varnou desku nebo snídaňový pult se židlemi. Fantazii se tedy meze nekladou.

Výhody a nevýhody kuchyňského ostrůvku

Říkáme to stále, ale jak se povídá, opakování je matkou moudrosti. Proto to znovu vynášíme na povrch. Všechny věci v našich životech mají své klady a zápory. A nejinak je tomu u kuchyňského ostrůvku. Jelikož ho nelze instalovat všude, je potřeba o jeho pořízení opravdu důkladně přemýšlet.

Jeho výhodou je:

  • Extra prostor k vaření
  • Extra prostor k ukládání věcí
  • Reprezentativnější vzhled kuchyně
  • Že v kuchyni může připravovat jídlo několik osob současně

Jeho nevýhodou je naopak:

  • Cena
  • Rozměrnost
  • Že nemůže být všude

Některým lidem může také vadit, že v případě instalace dřezu, nebo sporáku bude nutné provést náročnější stavební práce. (Odpad, přívod vody, přívod plynu, nebo elektřiny…) Mínusem také může být fakt, že s větší plochou kuchyňské desky budete mít víc prostoru k úklidu. Jak tedy vidíte, rozhodnutí, zda si kuchyňský ostrůvek pořídit rozhodně není až tak jednoznačné.

Na co myslet při nákupu?

V případě, že se to přece jen rozhodnete risknout, myslete na pořádnou přípravu. Jinak na vás může čekat pěkný průšvih.

Je důležité:

  • Mít správně naměřený prostor
  • Mít zjištěné přívody elektřiny, plynu, vody… (ale jen v případě, že chcete jiné rozložení kuchyně)
  • Stanovit si rozpočet
  • Si vyznačit, kde bude ostrůvek stát
  • Vybrat si design, který bude ladit s kuchyní (pokud si nenecháte postavit svůj ostrůvek na míru)
  • Si ujasnit, zda bude mít ostrůvek poličky, nebo uzavíratelné zásuvky 

V neposlední řadě se zamyslete nad tím, zda máte volné finance na zakázkovou výrobu, nebo se spokojíte s ostrůvkem, který koupíte v obchodě s nábytkem. Výsledný rozdíl se nemusí týkat jen funkčnosti a kvality, ale také ceny.

Máte v kuchyni ostrůvek? Nebo si myslíte, že je to zbytečný přežitek?

Zdroje informací

https://www.houzz.com/magazine/the-pros-and-cons-of-kitchen-islands-stsetivw-vs~118653277 – Výhody a nevýhody kuchyňských ostrůvků (anglicky)

https://www.marthastewart.com/1083446/things-you-need-know-choosing-kitchen-island – 13 věcí, na které brát ohled při nákupu kuchyňského ostrůvku (anglicky)

Napsat komentář