Mobilní domy: Jak vybrat ten správný pro vás?

Někteří z nás jsou od přírody nomádi. Jakmile se někde zabydlí, už by se rádi přesunuli jinam. Právě pro ně by mohl být ideálním řešením mobilhaus. Existují ale kolaudovatelné mobilní domy pro celoroční bydlení? A na co byste se měli před nákupem připravit?

Bydlení je drahé. A zvlášť dnes, kdy ne každý dosáhne na hypotéku. A stavební materiály zdražují doslova pod rukama. Lidé proto hledají nové cesty, které jim umožní dosáhnout na kvalitní a cenově dostupné bydlení. Někteří se proto rozhodnou pro celoroční mobilní domy. 

Jsou ale mezi klasickým bydlením a bydlením v mobilheimu nějaké rozdíly? A je potřeba mít vyřízené stavební povolení?

Jelikož jde o poměrně obsáhlé téma, podíváme se na něj z několika úhlů pohledu.

Druhy mobilních domů

Pokud sledujete zahraniční seriály o bydlení, určitě jste už někdy viděli mobilní domy na kolech. Někdy mohou být dokonce i opravdu malé. Sotva o pár metrech čtverečních. (Do kterých ale designéři zvládnou umístit veškeré potřebné vybavení. Nedostatek místa se pak často řeší skládacím stolem a sezením a dalšími důmyslnými řešeními, které jsou ideální do malého prostoru.)

Předpokládáme ale, že pokud jste dospělí a máte rodinu (nebo ji plánujete), podobný domek se vám bude jevit spíše jako extrém. Naštěstí, na trhu existují patrové mobilní domy, ve kterých budete mít tolik prostoru, kolik si pro sebe a své blízké představujete. (Bývají spíše výjimkou, ale dnes se dá domluvit prakticky na čemkoliv.) Dokonce se dají sehnat i takové, které svými dispozicemi připomínají standardní městský byt o velikosti 3+kk.

Velmi populární jsou i americké mobilní domy, které nepostrádají prakticky žádný komfort. Je ale pravda, že v nich může být mnohem méně úložného prostoru. Montované mobilní domy pro celoroční bydlení pak potřebují dostatečně silná skla a dobré zateplení. To samé platí i pro mobilní domy, které jsou zároveň i dřevostavby. U nich navíc berte ohled na zvýšené náklady, které zlepší jejich odolnost v případě požáru.

Kdy se hodí mobilní dům využít?

Řada lidí bere mobilní dům jako způsob, jak se dostat ke svému trvalému bydlení. Často ho ale volí i lidé, kteří rádi cestují a nechtějí platit za hotel, nebo za jiný typ ubytování. Pro cestovní účely se ale v tomto ohledu spíše hodí bydlení v obytné dodávce, či v karavanu. Nebo v již zmíněném hodně malém mobilním domku, do kterého se vejde jen pár nezbytností.

O mobilním domu, klidně i menších rozměrů, můžete uvažovat i v případě, že chcete zahradní domek pro nářadí, nebo zahradní domek pro hosty. Opět je ale nutné v takovém případě vynaložit víc peněz na jeho bezpečnost a zařízení. (Nářadí a venkovní lavičce bude asi jedno, že není nijak řešeno vytápění atd.)

Výhody a nevýhody mobilních domů

Lidé si pořizují mobilní domy hlavně proto, že v porovnání s klasickými nemovitostmi, lze srazit jejich pořizovací cenu. Menší mobilní domy lze navíc celkem pohodlně stěhovat z místa na místo. Takže jsou jako dělané pro pobyty v přírodě a pro různé druhy cestování. (Například k moři, do hor atd.)

Mezi další klady mobilních domů patří:

  • Možnost si je přizpůsobit vlastním potřebám
  • Možnost zateplení
  • Možnost topení
  • Možnost silnějších oken
  • Flexibilita
  • Snazší stěhování
  • Kvalitní provedení (zvlášť, pokud si vyberete opravdu dobrého poskytovatele)
  • Služby na klíč
  • Stavba podle moderních požadavků na nižší spotřebu zdrojů (opět si stačí vybrat dobrého poskytovatele)
  • Odolnost

Ve své podstatě se dá říct, že s mobilním domem budete trochu jako šneci. I oni mají svůj dům neustále při sobě. Stěhování na druhý konec republiky by proto pro vás mělo být jen minimální problém. Vše, co máte, si vezmete s sebou.

Ovšem, abychom na mobilní domy nepěli jenom chválu, musíme se podívat i na nějaká jejich (reálná) negativa.

Mezi ně patří:

  • Rychlá ztráta hodnoty (na domě bude spíš vidět opotřebení)
  • Nutnost najít místo, kam dům postavíte
  • Praktická nemožnost získat domovní číslo (kvůli čemuž si nejspíš budete muset zřídit trvalý pobyt na úřadě)
  • Nájem plochy, na které stojíte (pokud není vaše)
  • Omezený prostor
  • Málo úložného prostoru
  • Menší odolnost proti opravdu extrémnímu počasí (ovšem, v případě rizika záplav můžete odjet pryč, takže je to spíše výhoda => pokud to ale nestihnete, mobilní dům spíš odnese voda, než ten, který je pevně spjatý se zemí)

Abychom však mobilním domům nekřivdili, jejich majitelé si v jejich blízkosti celkem často staví terasy. Které jsou ideální pro (téměř) celoroční pobyt venku. Je to tedy něco za něco. Není to pro každého, ale někomu to může vyhovovat.

Mobilní domy a stavební povolení

I když se rozhodnete, že si pořídíte mobilní dům, budete muset zajít na patřičný úřad. Dříve se rozdělovaly stavby a výrobky, které plní funkci stavby. Dnes je ale v podstatě jedno, v čem se rozhodnete žít. Důležité je jen to, aby mobilní dům splňoval podmínky hygieny, bezpečné a stabilní konstrukce a odolnosti. Stavba by také neměla narušovat bezpečnost životního prostředí.

Dále je nutné, aby:

  • Jste postupovali v souladu s územním plánováním
  • Jste byli v souladu s charakterem území/krajiny (na čemž už ztroskotala i řada zájemců o stavbu klasického domu)
  • Jste byli v souladu s infrastrukturou
  • Jste měli všechno právně v pořádku
  • Jste byli v souladu s požadavky stavebního zákona
  • Jste byli v souladu s požadavky na využívané území

Pokud ve formulářích trochu tápete, vyzvedněte si ten s názvem Oznámení o záměru v území. K tomu mějte připravený i dokument, který doloží, že nebudete stát na cizím pozemku. Klasicky mějte při ruce i dokumentaci a vyjádření technické a dopravní infrastruktury. Také může být vyžadován souhlas od majitelů sousedních pozemků.

Jakmile úřad vaši žádost schválí (což by mělo být do 30 dnů), můžete bydlet. Mobilní domy nepodléhají kolaudaci. A ani nemusí být zapsané v katastru. 

Přemýšlíte o bydlení v mobilním domě? Nebo preferujete klasické druhy staveb?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mobilní_dům – Mobilní dům (česky)

https://homenation.com/blog/guide-to-different-types-of-mobile-homes – Druhy mobilních domů (anglicky)

https://www.nolo.com/legal-encyclopedia/buying-mobile-home-instead-regular-home-pros-cons.html – Výhody a nevýhody mobilních domů (anglicky)

Napsat komentář