Rýmovník – nenáročná rostlina – jak na něj a 3 tipy, co z něj udělat

Pokud jste byli někdy nachlazení, patrně jste se začali přebírat změtí různých babských rad. Některé z nich doporučují dávat si do čaje med z trnovník akátu. Další nedají dopustit na účinky tymiánu. Věděli jste ale, že vám může pomoci i tak obyčejná bylinka, jakou je rýmovník?

V současné době spoléháme na to, že když nám něco je, lékař nám předepíše léky. A tím nás vyléčí. Skvěle je to vidět třeba u antibiotik, o kterých se říká, že se předepisují i na takové stavy, na které nejsou potřeba. A tím pozvolna dochází k rezistenci, která může v budoucnosti ovlivnit podobu našeho současného zdravotního systému.

Proto, je-li to alespoň trochu možné, měli bychom se v méně závažných situacích spoléhat i na přírodní metody, které mohou být (za dodržení všech bezpečnostních pokynů) stejně kvalitní.

Dnes vám představíme rýmovník. A také přihodíme několik receptů z rýmovníku, které můžete ve volné chvíli vyzkoušet.

Jak pěstovat rýmovník?

Pěstování rýmovníku v bytě je tak snadné, že to zvládne i naprostý začátečník. Je ale nutné myslet na to, že jde o poměrně rychle rostoucí kousek, který bude potřebovat hodně životního prostoru. Proto počítejte s tím, že ho budete muset přesazovat, nebo jinak upravovat.

Aby vám rýmovník prospíval, zasaďte ho do dobře odvodněné půdy, která je bohatá na živiny. V případě potřeby mu můžete dodávat každý měsíc hnojivo. Zalévat by se měl častěji, ale rozhodně by nemělo docházet k jeho cílenému přelévání. Pokud je hodně teplé a slunečné počasí, zajistěte mu nepřímý sluneční svit.

Využití a jeho účinky

Rýmovník se v některých kulturách používá jako koření do různých typů pokrmů. Velmi populární je i čaj z rýmovníku, nebo sirup, který se podává při nachlazení a při kašli. (Recepty z rýmovníku vám nabídneme níže.) Jelikož ze sebe vydává aromatickou vůni, někdo ho používá jako přírodní repelent. (Zda to funguje můžete zjistit tak, že necháte v létě rýmovník u otevřeného okna.)

V lidové medicíně se rýmovník dále používá na:

  • Hojení ran
  • Znecitlivění
  • Záněty
  • Posílení kardiovaskulárního systému
  • Kožní problémy
  • Problémy s močovými cestami
  • Problémy se zažíváním

Jak je tedy vidět, jeho používáním můžete celkem hodně získat. Má ale rýmovník nějaké nežádoucí účinky?

Může být rýmovník jedovatý?

Stejně, jako s jakýmikoli jinými prostředky je nutné s rýmovníkem zacházet s co největší opatrností. I velké množství něčeho dobrého nám totiž může uškodit. Třeba, pokud nevíme, že máme nějakou vážnou nemoc, nebo bereme léky, jejichž účinek by mohla některá z přírodních látek negativně ovlivnit. To platí u rýmovníku především proto, že obsahuje látku zvanou thymol

Jeho přehnaná konzumace může vést k:

  • Problémům se vstřebáváním železa
  • Rozvoji kontaktní dermatitidy
  • Problémům v těhotenství (proto by se během něj neměl rýmovník užívat)

U kojení však neexistují žádné konkrétní doporučení. Víme jen to, že v některých místech, kde rýmovník přirozeně roste, se používá pro podporu laktace. (Před jakýmikoli experimenty se však nejprve poraďte se svým ošetřujícím lékařem.)

3 tipy – co udělat z rýmovníku?

Rýmovník má širokou paletu použití. Proto vám nabídneme několik nejpopulárnějších receptů, které můžete vyzkoušet třeba během dlouhého odpoledne v karanténě. Tedy, za předpokladu, že se cítíte po fyzické stránce dobře.

Čaj z rýmovníku

Nejoblíbenějším a zároveň nejrychlejším receptem z rýmovníku je rýmovníkový čaj, který si připravíte během několika minut. Stačí tedy jen natrhat několik čerstvých lístků z rostliny, která vám žije na okně a pustit se do práce.

Budete potřebovat: 3 čerstvé listy, 1 litr vody, 2 lžičky medu

Do hrnku, nebo na dno konve natrhejte lístky a zalijte je vroucí vodou. Následně je nechte louhovat po dobu 7-10 minut. (Pokud nechcete, aby vám v čaji něco plavalo, použijte speciální čajové sítko.) Nakonec do čaje zamíchejte med, počkejte, až tekutina trochu vychladne a začněte s pitím.

Sirup z rýmovníku

Budete potřebovat: 40 čerstvých listů z rýmovníku, 1 větší pomeranč, 1 větší citron, 1 l vody, 1 kg cukru

Listy rýmovníku omyjte pod vodou a usušte. Následně oloupejte ovoce a nakrájejte ho na tenké plátky. Plátky dejte do větší sklenice, nebo místy, přidejte k nim rýmovník a vše zalijte horkou vodou. Obsah nádoby zatěžkejte a nechte ho dva dny pracovat. 

Jakmile uběhne 48 hodin, vezměte do ruky sítko a čirou tekutinu prolijte do hrnce. Na mírném plameni v ní rozpusťte cukr a počkejte, dokud nezhoustne. Nakonec sirup přelijte do čerstvě vyvařených zavařovacích sklenic. Nechte ho vychladnout a schovejte ho před použitím do lednice. 

Mast z rýmovníku

Budete potřebovat: 30 listů rýmovníku, 200 g kokosového oleje

Na mírném plameni roztopte kokosový olej. Přidejte do něj najemno nakrájený rýmovník. Tuto směs vařte zhruba po dobu dvou hodin. Průběžně ji ale zamíchejte a dávejte pozor, aby neměla příliš vysokou teplotu. 

Následně základ sejměte ze sporáku a nechejte ho vychladnout. Do druhého dne ho uchovávejte v lednici. A pak celý proces zopakujte. Pokud chcete, do základu přidejte další ingredience, ale po ztuhnutí vám poslouží i rýmovníková mast bez nějaké dodatečné vůně. Základ přeceďte přes kousek čistého plátna do kelímku a nechejte ho ztuhnout. Aplikujte podle potřeby.

Jaké využití pro rýmovník jste našli ve svém životě vy?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Plectranthus_amboinicus – Plectranthus amboinicus (česky)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Thymol – Thymol (česky)

https://www.mygardenlife.com/plant-library/2872/plectranthus/amboinicus – Pěstování rýmovníku (anglicky)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6274163/ – Účinky, pěstování a další informace o rýmovníku (anglicky)

Napsat komentář