Měníte pravidelně fritovací filtry? Měli byste. Poradíme vám jak na to

Máte doma fritovací hrnec? A používáte, nebo pravidelně měníte, jeho filtry? Nevíte o žádných? Tak se pojďme spolu pro jistotu na váš friťák podívat…

Ve fritovacích hrncích se používají běžně dva filtry. O jednom určitě víte, druhý už nemusíte registrovat.

Olejový / tukový filtr

Tento filtr je jednoduše viditelný. Je to velký kus jemné netkané textilie, který nepouští vlákna. Umisťuje se pod koš s potravinami, přímo do fritovacího oleje. Slouží k odstranění jemných zbytků potravin (strouhanka, zbytky potravin) a k prodloužení životnosti fritovacího oleje.

Filtr zásadně nevkládejte do koše – může se pak stát, že se vám řízek k filtru přilepí a věřte, že na talíři není ani estetický ani chutný (o stravitelnosti nemluvě).

Pokud kupujete univerzální tukové filtry do fritézy, stačí z nich ustřihnout dostatečně velký kus filtru – dle obsahu vašeho fritovacího hrnce. Filtr pak položíte na plocho na střed hrnce a košem jej zatlačíte dovnitř. Velikost filtru by měla být taková, abyste filtr snadno znovu vyndali a nezasunul se vám pod koš celý. Fritování pak probíhá standardně.

Jak vyndat tukový filtr

Po ukončení fritování a dostatečném vychladnutí oleje vyjměte koš, uchopte konce filtru, spojte je dohromady a filtr opatrně nadzvedněte. Skrz filtr vyteče zpět do hrnce olej, ve filtru se zachytí veškeré drobné nečistoty. Filtr i s nečistotami vyhoďte do komunálního odpadu. Pro další použití si ustřihněte další kus filtrační textilie.

Pachový a olejový filtr

Druhý filtr, který může váš fritovací hrnec obsahovat již tak jednoznačně viditelný být nemusí. Může být (u starších hrnců nemusí být vůbec) umístěný ve víku. Slouží ke dvěma funkcím – stoupající teplo vycházející z víka s sebou unáší jemné částečky oleje a samozřejmě i pachy vznikající z fritování.

Filtr ve víku může být buďto z uhlíkového vlákna (černý filtr), které zachycuje pachy, nebo z bílého filtračního vlákna zachycujícího olejové částečky. Ideálně je v tomto případě kombinovaný pachový a tukový filtr do fritéz v jenom. Prodává se opět ve větších kusech, kdy můžete vystřihnout požadovaný tvar dle velikosti otvoru ve víku vašeho fritovacího hrnce.

Filtr vám pak zajistí zachycení nepříjemných pachů a zároveň jemných mastnot, které se usazují na nábytku a okolí.

Jak vyndat pachový filtr

Tento dvouvrstvý filtr je nutno měnit – uhlíkové vlákno má jen omezenou dobu funkčnosti, a i olejový filtr se časem nasytí. Délka doby výměny je samozřejmě přímo úměrná délce doby fritování a četnosti použití hrnce. Vzpomeňte si na výměnu alespoň jednou ročně, například před Vánočními svátky – kapra určitě smažit budete…

Napsat komentář