Rustikální styl je trendy: Proč, kde a jak ho doma vyzkoušet

Rustikální nábytek zažívá v poslední době velký boom. Rustikální kuchyně dýchají na každého člena rodiny pohostinností a pohodou. Rustikální postel zase vyvolává v člověku, který v ní bude spát, pocit stability a solidnosti. Pokud po něčem podobném toužíte i vy, podíváme se na to, jak rustikální styl vnést i do vašeho domova.

Rustikální komoda je poměrně častý termín, se kterým se můžeme setkat v obchodech, ale i v pořadech o bytovém designu. Také už jste možná slyšeli termín rustikální obklady, rustikální obývací pokoj nebo rustikální krb.

I když zhruba asi tušíte, co přesně si máte pod slovem rustikální představit, málokdo tuší, co vlastně označuje. Proto, než se pustíme do udílení rad a tipů, co vše byste měli v rámci tvorby rustikálního domova vyzkoušet, prozradíme vám, že slovo rustikální znamená venkovský, selský, lidový a prostý. (Takže teď můžete znalostí nového slova okouzlovat lidi ve vašem blízkém okolí.)

Mohou z vaše domova udělat rustikální doupě jenom dekorace, nebo musíte investovat i do nové koupelny a šatních skříní?

Nejlepší nápady, jak dostat rustikální styl do vašeho domova

Neutrální tóny

Asi vás nepřekvapí, že když naši předci trávili v průběhu života na venkově hodně času na čerstvém vzduchu, rustikální styl se inspiroval v tom, že převzal barevnou škálu neutrálních a zemitých tónů, které nás odkazují na zrající obilí, přírodní dřevo, přírodní motouzy a podobně. V ideálním případě tedy hleďte na neutrální paletu barev, kterou můžete občas rozbít jedním, nebo dvěma výrazně barevnějšími prvky. (Například v teple modrém odstínu, který se hodí pro pohovku.)

Dřevěné obložení

Rustikální obývací pokoj si rozhodně může dovolit dřevěné obložení stěn. Nemluvíme ale o tom, které končí v půlce zdi, ale o tom, které pokrývá zeď od země až po strop. Pokud se toho nebojíte, můžete obložit dřevem i strop. Pokud vás nic takového neláká, můžete zvážit alespoň falešné dřevěné trámy.

Zachovejte texturu

Rustikální styl si libuje v přiznaných materiálech a texturách. Pokud nemáte dokonale rovnou zeď, nebo je někde patrná obnažená cihla, určitě se ji nesnažte maskovat. Naopak se ji snažte nějak vyzvednout.

Co nejblíže přírodě

Rustikální koupelna nemusí být celá obložená dřevem (pokud nechcete), pokud už se ho do ní ale rozhodnete dát, nemusíte ho nechávat v přírodním tónu. Přípustné je obroušené dřevo, které je ošetřené proti působení vlhkosti. Také ho můžete pro větší vyjádření kreativity natřít na nějakou přírodně vypadající barvu. Skvělou volbou je například travnatě zelená.

Moderní umění

Ačkoliv rustikální styl může znamenat, že si vyrobíte dekorace z přírodnin, poněkud paradoxně se mnohem častěji setkáte s moderním (a spíše velkoformátovým) nástěnným uměním, které dá vašemu bydlení nádech současného stylu.

Sezónní úpravy

Součástí rustikálního stylu jsou sezónní úpravy. Například v průběhu zimy můžete vsadit na huňaté koberečky a potahy polštářů, na pletené deky a na další detaily, které vás zahřejí, ale zároveň dodají vašemu životnímu prostoru dotek luxusu a pohodlí.

Vintage vzory

Pro někoho je vlajkovou lodí rustikálního stylu kostkovaný ubrus doplněný kostkovanými závěsy, protože si tento vzor pamatuje z domova své babičky. Přípustné jsou ale i další vintage a retro vzory. Pokud je nemůžete sehnat, běžte do obchodu s metráží a udělejte si ubrus, závěsy a potahy na polštáře svépomocí.

Máte rádi rustikální styl, nebo dáváte ve svém životě přednost něčemu jinému?

Zdroje informací

https://www.housebeautiful.com/design-inspiration/g22550599/rustic-home-decor/ – 24 tipů na rustikální design (anglicky)

https://vevano.com/resource-center/home-interior-styles-rustic-design/ – Co je rustikální styl? (anglicky)

Napsat komentář