Jak se používá modrá skalice

Začíná se oteplovat, což znamená, že přichází i období letního koupání. Vůbec přitom nezáleží, zda půjde o koupání doma na zahradě, nebo na vašem oblíbeném koupališti. V obou případech platí, že by voda měla být udržovaná a perfektně čistá. A právě v ten moment přichází na scénu modrá skalice. 

Už jste to nejspíš sami zažili. Šli jste na koupaliště, které bylo zavřené v důsledku neuspokojivého stavu vody. Případně jste jeli na dovolenou a během snídaně jste pozorovali údržbáře při čištění hotelového bazénu. 

S modrou skalicí se ale můžete setkat i vy osobně. Stačí, abyste si koupili svůj první bazén a otázka jeho čištění se pro vás stane důležitým tématem číslo jedna. V tomto případě totiž platí, že bezpečnost a správnost použití je u modré skalice naprosto klíčová. Pokud budete s modrou skalicí neodborně manipulovat, může se stát, že ublížíte buď sobě, nebo někomu s vašich nejbližších. 

A to by byla velká škoda. Nemyslíte? 

Co modrá skalice vlastně je a jak ji správně používat, tak, aby bylo všechno po všech stránkách v pořádku? To se dozvíte v následujících řádcích. 

Co je modrá skalice? 

Modrá skalice je ve skutečnosti jen všeobecně známé pojmenování síranu měďnatého. V dřívějších dobách se mu říkalo i modrý vitriol. Vzorec modré skalice je pak CuSO4·5H2O. Své jméno dostala proto, že při kontaktu s vodou získá krásnou, azurově modrou barvu 

V lidské společnosti má modrá skalice široké spektrum užití. Dá se s ní leptat, barvit i dezinfikovat. (Z toho důvodu se používá i na čištění vody bazénů.) Při její konzumaci či při neopatrném zacházení s ní dochází k otravě (s možným následkem smrti) a poleptání. Proto je důležité, aby se s tímto prostředkem zacházelo s nejvyšší opatrností. 

Použití modré skalice 

Krom toho, že jde s pomocí modré skalice čistit bazény ji lze využít i pro spoustu dalších účelů. 

Mezi nimi je třeba: 

  • Ochrana dřeva proti houbám 
  • Postřik proti hmyzu 
  • Barvení přírodních materiálů 
  • Konzervování taxidermie 
  • Zdroj barviva pro umělecké účely 

V menším měřítku se modrá skalice užívá i v oblasti zdravotnictví. 

Čištění bazénů s pomocí modré skalice 

Protože je už od začátku řeč hlavně o čištění bazénů, podíváme se společně na to, jak v tomto případě modrou skalici správně použít. 

Důvod, proč se modrá skalice do bazénu dává je ten, že zabraňuje růstu nežádoucích řas. Ty jsou nejen-že esteticky nevzhledné, ale mohou být dokonce zdraví nebezpečné.  

Nejlepší bude, pokud se během koupě bazénu poradíte přímo s prodejcem, jaké všechny další přípravky a pomůcky budete na čištění vody potřebovat. Modrá skalice je sice skvělým pomocníkem, ale nenahradí veškerou další nutnou údržbu. 

Postup čištění 

Nyní se podíváme na konkrétní postup, jak s modrou skalicí zacházet. 

Postup je následující: 

  • Otestujete alkalitu vody v bazénu (existují na to speciální pomůcky) 
  • Podle výsledků vyhodnotíte, kolik modré skalice do bazénu přidáte 
  • Před manipulací se skalicí si nasaďte ochranné prostředky (ideálně rukavice a brýle) 
  • Smíchejte modrou skalici s vodou (ne v bazénu) a počkejte, dokud se krystalky zcela nerozpustí 
  • Nakonec spojte roztok s vodou v bazénu a zajistěte, aby došlo ke kompletnímu rozmíchání tekutin 
  • Nejlepšího efektu docílíte se zapnutou filtrací 

Modrou skalici není potřeba používat každý den. V závislosti na počasí a dalších podmínkách se doporučuje, aby byla použita jednou až dvakrát za měsíc. Pokud chcete mít co nejpřesnější výsledky, vodu můžete testovat v průběhu každého týdne. 

Dávkování modré skalice 

Co se týká množství, neexistuje žádná jednotná dávka, která by byla souhrnně použitelná pro všechny typy bazénů. (Vše totiž záleží na velikosti.) 

Než se proto pustíte do samotného výpočtu, měli byste znát přesné rozměry svého bazénu. Doporučená dávka je okolo 5 g na 1 m3 vody, ale vše záleží i na tom, jaké instrukce uvádí výrobce. Hodnoty se mohou v závislosti na značce trochu lišit.  

Pokud potřebujete jednorázově vyčistit bazén od nánosu řas, můžete tuto dávku nepatrně navýšit. (Opět ale platí to, co uvádí výrobce.) Jestli máte pochybnosti o tom, jak správně vypočítat správnou dávku modré skalice, kontaktujte dodavatele, či zákaznickou podporu značky. 

Dodatečné tipy 

Aby bylo zacházení se skalicí bezpečné, v době, kdy s ní manipulujete zamezte přístup k bazénu malým dětem i všem domácím mazlíčkům. Neuvážený kontakt s touto látkou by mohl způsobit spoustu nežádoucích následků. 

Jak čistíte bazén vy? Budeme rádi, když se nám svěříte v komentářích pod článkem. 

 

1 komentář u „Jak se používá modrá skalice“

Napsat komentář