Jak pěstovat a sklízet cuketu: Kdy je jedovatá?

Cuketa je oblíbená letní ingredience do salátů a do zeleninových těstovin. Někdo ji přidává i nastrouhanou do těsta na koláč, kterému může dodat vláčnost. Jak ale na pěstování této zeleniny? A může být někdy jedovatá?

Právě jsme se dostali do období cukety. To znamená, že v obchodě na ni na každém rohu vidíme nejrůznější akce a stále častěji se objevuje na sezónním jídelním lístku restaurací a bister.

A pak jsou tu možná vaši rodinní příslušníci a známí, kteří vás touto zeleninou zásobují tak často, že vám už skoro leze ušima.

Dost možná ale přemýšlíte o tom, že nemá cenu cuketu pořád dokola kupovat, když si ji zvládnete v pohodě vypěstovat i v květináči na balkoně. A máte pravdu!

Jak ale na to, aby byla vaše pěstitelská mise úspěšná a při konzumaci cuket jste se (v horším případě) neotrávili?

Jak pěstovat cuketu snadno a rychle

cuketa pěstování

Pokud se do toho pustíte svépomocí, v první řadě budete nejspíš řešit klíčení cukety. To trvá zhruba 5-10 dní. Ideálně sazenicím nabídněte teplotu mezi 22 a 25 °C.

  • substrát by měl být vlhký, ale ne přemokřený,
  • zkuste semenům dopřát nějaký zdroj světla,
  • průměr květináče by měl být ideálně alespoň 10 cm,
  • snadno tuto první fázi zvládnete doma za oknem.

Pokud hodláte pěstovat cuketu na zahradě, zasaďte ji až v průběhu května, kdy už nehrozí nízké teploty a mrazy.

  • klidně na hnojení používejte humus,
  • venku cuketě vyberte slunné stanoviště,
  • do jamky se vkládají 2-3 semena,
  • rozestup od dalších semen by měl být alespoň 60 cm,
  • aby cukety dobře rostly, potřebují pravidelně zalévat,
  • dobrou volbou je i opora ve formě tyček a sítí.

Pro pěstování v truhlících a květináčích je pak dobrou volbou odrůda Patio Star F1.

Sklizeň cukety

jak sklidit cuketu

Výhodou je, že když budete postupovat správně, můžete se těšit na nekončící zásobu cuket v průběhu letních měsíců. Plody totiž dozrávají průběžně. Nejlepší jsou pak mladé cukety, které jsou křehké a dobře stravitelné.

  1. Cukety, včetně těch mladých, budete muset opatrně odříznout nožem.
  2. Ideální velikost pro sklízení se pohybuje mezi 7 a 20 cm. Menší plody chutnají lépe.
  3. Květ na cuketě by měl být při sklizni seschlý.

Co z nich připravit?

Pokud se vám urodilo opravdu hodně cuket, je vhodné se seznámit s několika tipy na recepty s cuketou, díky kterým ji zvládnete lépe zužitkovat.

Patří k nim třeba:

  • grilovaná cuketa,
  • cuketa na plech,
  • cuketa v těstíčku,
  • zapečená cuketa s brambory a sýrem,
  • cuketová buchta,
  • cuketové těstoviny.

A podobně.

Cuketa se dá mimochodem konzumovat i syrová. Dobrá je třeba do nejrůznějších salátů.

Kdy je cuketa hořká a jedovatá?

cuketa jedovatá

Cuketa je jedovatá tehdy, když je na chuť hořká. Znamená to, že jsou v ní přítomny toxické látky zvané cucurbitaciny. Ty si cuketa vytváří (například) při obraně proti škůdcům.

  • Hořkou cuketu vám nedoporučujeme konzumovat, raději ji vyhoďte.
  • Pokud takovou cuketu sníte, můžete se dočkat zažívacích problémů.
  • Než přidáte cuketu do jídla, raději ji ochutnejte.
  • Riziko hořkosti a jedovatosti se zvyšuje u starších a hodně přezrálých plodů.

V případě, že je otrava vážná, mohou se kromě zažívacích problémů objevit i křeče. Vzácně se objevuje i krvácení v zažívacím ústrojí.

V případě, že máte na otravu cuketou podezření, co nejdříve vyhledejte pomoc ošetřujícího lékaře.

Proč je tak oblíbená?

Když odhlédneme od klasické zelené cukety, existují i její další druhy.

Existuje i:

  • žlutá cuketa,
  • bílá cuketa,
  • pruhovaná cuketa.

Málokdo pak ví, že tato zelenina pochází z Ameriky. Ve velké oblibě ji tam měli především domorodí obyvatelé.

V naší současné kultuře si pak získala značnou popularitu tím, že má poměrně málo výraznou chuť. Dá se tedy použít jak do sladkých, tak do slaných kořeněných pokrmů, aniž by byla nějak chuťově poznat. (Takže ji klidně nastrouhejte do buchty, děti ji bez reptání snědí.)

Také obsahuje jen malé množství kalorií, ale zato hodně vody a živin.

K nim patří:

  • vitamín A,
  • vitamín C,
  • vitamín B,
  • vápník,
  • železo,
  • hořčík.

Co se týče skladování cukety, nejlépe je jí v lednici, když je zavřená v plastové nádobce nebo v sáčku. Díky tomu minimalizujete riziko plísně přes spotřebou.

Málokdo také ví, že i květy cukety jsou jedlé. V některých kuchyních se připravují smažené či plněné. To se dělá třeba v Itálii.

Také pěstujete cuketu? Pokud ano, co s jejími přebytky děláte? Zvládnete je spotřebovat, nebo je dáváte svým přátelům a rodině?

 

Napsat komentář