Vybíráme mobilní klimatizace

Letní vedra jsou sice za námi, ale to neznamená, že byste je měli hodit za hlavu. Je totiž velká pravděpodobnost, že se budou opakovat i příští rok. Proto je vhodné být připraven a mít v záloze mobilní klimatizaci, která vám horké dny alespoň trochu zpříjemní. Pojďme se společně podívat, jak si vybrat tu nejlepší. 

Asi jste si v posledních letech všimli, že léto začíná o několik týdnů dříve, než bylo v historii obvyklé. Z teplých dnů se můžeme často těšit i během září. To znamená, že se léto prodloužilo v průměru o skoro dva měsíce.  

O to je pak situace během prázdnin horší. Zatímco dříve u nás panovaly příjemné letní teploty, dnes se mnohdy neliší od těch, na které jsme zvyklí v nejrůznějších přímořských střediscích. 

Bohužel, ačkoliv je vedro k zalknutí, neexistuje, abyste si dali na dva měsíce volno. Prostě to musíte nějak vydržet a být produktivní i v těch největších parnech. Vaši produktivitu navíc mnohdy ovlivní i to, že se kvůli horku několik dnů či týdnů pořádně nevyspíte. 

Řešením všech těchto problémů bývá klimatizace. A pokud ne ta zabudovaná, tak alespoň ta mobilní. Víte ale, jak takovou mobilní klimatizaci správně vybírat? 

Co je mobilní klimatizace? 

Mobilní klimatizace je speciální chladící jednotka, která není napojená na centrální systém klimatizace, takže je možné s ní vychladit vzduch jen v jedné místnosti vašeho bytu či domu. Na druhou stranu, tím, že není zabudovaná, je možné ji přenášet takřka kamkoliv po vašem příbytku. Přes den ji proto můžete mít v obýváku či kuchyni a na večer ji převezete třeba do ložnice. 

Pokud je to potřeba, můžete si takových mobilních jednotek nakoupit víc, aby každá z místnosti měla svůj dlouhodobý tepelný komfort. To se hodí hlavně v případech, kdy máte děti a nechcete, aby bylo chladno pouze v místnosti, ve které pobýváte převážně jen vy. 

Výhody mobilní klimatizace 

Někdo si možná řekne, že koupě mobilní klimatizace je zbytečnost. Než však tuhle myšlenku zcela zavrhnete, zkusíme se podívat na důvody, proč byste měli dát tomuto řešení alespoň malou šanci. 

Mezi benefity mobilní klimatizace patří: 

  • Relativně nízká pořizovací cena 
  • Můžete ji přenášet 
  • Zvládnete si ji nainstalovat i sami 
  • Nemusíte nikam umisťovat masivní venkovní jednotku 

Nevýhody mobilní klimatizace 

Samozřejmě, používání mobilní klimatizace není za všech okolností pouze růžové. Určitě se proto vyplatí znát i několik jejích nevýhod. 

Těmi jsou: 

  • Bývá docela hlučná 
  • Podle typu může být do místnosti příliš rozměrná 
  • V místnosti, kterou chcete chladit musí být okno 
  • Nebývá energeticky příliš úsporná 
  • Pokud je místnost velká, její ochlazování bude trvat déle (případně se nevychladí vůbec) 
  • Vychladíte s ní jen jednu místnost 

Také je nutné počítat s pravidelnou údržbou celého zařízení. To se týká hlavně jeho čistoty. Vnitřní součástky zanesené od pylu či od prachu mohou tyto částečky rozptylovat do místnosti, což výrazně zhorší kvalitu vzduchu. Taktéž se může rapidně zhoršit zdravotní stav alergiků, se kterými žijete. 

Nákup mobilní klimatizace 

Pokud vás přes všechna negativa nákup mobilní klimatizace láká, není nic jednoduššího, než zaběhnout do obchodu a nějakou takovou jednotku si koupit. 

Než to však uděláte, je vhodné si říct něco o tom, jaké typy mobilních klimatizací máme. Také se zaměříme na to, na co byste měli během nákupu myslet, abyste za své peníze dostali přesně to, co potřebujete. 

Druhy mobilních klimatizací 

Stejně jako v případě dalších spotřebičů platí, že i mobilní klimatizace rozdělujeme na několik druhů, z nichž každý nabízí něco trochu jiného. 

Mezi základní typy patří: 

  • Splitová dělená mobilní klimatizace 
  • Jednohadicová mobilní klimatizace 
  • Dvouhadicová mobilní klimatizace 
  • Ochlazovač vzduchu 

I když se vám mohou všechny výše uvedené druhy mobilních klimatizací jevit stejně, ve skutečnosti vám každá z nich nabízí úplně jiné vlastnosti chlazení.  

Ochlazovač vzduchu 

Netradičně začneme od konce, tedy, ochlazovačem vzduchu, který technicky vzato klimatizací sám o sobě není. Nejčastěji ho poznáte tak, že nemá žádnou hadici či rouru, kterou by bylo potřeba instalovat z okna ven. Bohužel, i ochlazovače vzduchu jsou na internetu chybně nazývané klimatizací. 

Pokud bychom vám mohli radit, ochlazovač vzduchu vám ke koupi příliš nedoporučujeme. Zvlášť v případě, že požadujete vyšší stupeň vychlazení místnosti. Díky ochlazovači se vzduch v místnosti pouze mírně zvlhčí, ale k několikastupňovému chlazení rozhodně nedojde. A jak víme, vysoká vlhkost za teplých dní znamená jen vyšší míru pocení. (Představte si, jaké horko bývá v tropickém skleníku či prádelně.) 

Splitová mobilní klimatizace 

První z opravdových mobilních klimatizací je splitová mobilní klimatizace. Její fungování spočívá v tom, že uvnitř bytu máte chladící jednotku, která je trubkou spojená s venkovním kompresorem. Oproti jiným typům mobilních klimatizací je proto tento druh jedním z těch méně hlučných. (Veškerý hluk se odehrává venku a klimatizace uvnitř jen nasává a vyfukuje chladný vzduch.) 

Trochu mínus je, že aby byl tento typ klimatizace co nejefektivnější, hodí se, aby průduch procházel zdí a byl tak dostatečně dobře utěsněn. Kvůli tomu se pak můžete zdráhat klimatizaci používat i v jiných místech vašeho bytu či domu. Samozřejmě, hadici můžete přesunout i do okna a těsnění příliš neřešit. Teplý vzduch zvenčí však může mít vliv na rychlost a stálost teploty v místnosti. 

Jednohadicová mobilní klimatizace 

Asi nejčastěji využívaným druhem mobilní klimatizace je jednotka s jednou hadicí. Zjednodušeně řečeno, jednohadicová mobilní klimatizace nenasává vzduch zvenčí. Pracuje pouze s tím, který už v místnosti reálně je. Ten tato jednotka ochladí a vypustí ho zpátky. A tak stále dokola. Přebytečné teplo se eliminuje tím, že vyjde z okna ven za pomoci hadice.  

Dvouhadicová mobilní klimatizace 

Tento druh klimatizace není u nás příliš obvyklý. Protože už víme, jak funguje mobilní klimatizace s jednou hadicí, není těžké přijít na to, jak se bude chovat klimatizace se dvěma. Jedna hadice přináší dovnitř klimatizace nový vzduch zvenčí, zatímco ta druhá odvádí ten teplý z klimatizace ven. Samozřejmě, díky čerstvému vzduchu vám bude v místnosti mnohem lépe než v případě, že vám jednohadicová mobilní klimatizace bude prohánět jeden vzduch stále dokola. 

Jak si z nich vybrat? 

Nakonec se nám nabízí otázka, jak si ze všech těchto druhů co nejlépe vybrat. Žádnou konkrétní odpověď bohužel nemáme. I přesto se můžete řídit několika body, které vám s orientací během nákupu alespoň trochu pomohou. 

  • Klimatizaci vybírejte podle toho, kolik na ni máte místa. 
  • Zamyslete se, zda máte dostatek místa u oken (a zda jste ochotni podle potřeby změnit uspořádání místnosti). 
  • Jaký výkon by měla mobilní klimatizace mít? (Nejméně efektivní je ochlazovač, nejvíce dvouhadicová mobilní klimatizace.) 
  • Zapřemýšlejte o hlučnosti. (Nejméně hlučná je splitová mobilní klimatizace.) 
  • Hleďte i na úsporu elektrické energie. 

V neposlední řadě, počítejte s tím, že většina mobilních klimatizací (až na ochlazovač) bude potřebovat těsnění, které zabrání průchodu teplého vzduchu zvenčí dovnitř místnosti. 

Máte s nákupem mobilní klimatizace vlastní zkušenost? Napište nám ji do komentářů. 

 

Napsat komentář