Vybírejte obklady do koupelny podle praktičnosti

Zařizujete si nové bydlení? Pak není vyloučeno, že se dostanete i k rozsáhlé rekonstrukci koupelny. Ta totiž bývá (hned po kuchyni) jedním z nejzastaralejších koutů nového bytu či domu. Víte, jaké obklady do ní vybrat? 

Koupě nové nemovitosti je velmi vzrušující záležitost. Nejen, že si konečně kupujete svůj vysněný domek, či byt na požadované adrese, ale také můžete popustit uzdu své fantazii a svůj příbytek přetvořit k obrazu svému. 

To je někdy docela výzva. Zvlášť, pokud se podíváte na stav kuchyně a nedaleko stojící koupelny. Právě v těchto dvou místnostech bývají nejvíce patrné zastaralé módní trendy, které mohou pocházet i z velmi vzdálených koutů historie. 

I přesto, že je v obou místnostech klíčová jejich funkce, patrně se shodneme na tom, že pobyt v jejich prostorách by vám měl přinášet alespoň trochu estetický zážitek. Chtě, nechtě tak začnete přemýšlet nad tím, jak tyto místnosti vylepšit, tak, abyste se na jejich každodenní používání maximálně těšili. 

Dnes se podíváme speciálně na možnosti vaší koupelny a na to, jaké obklady si do ní vybrat. 

Jste připravení? Tak jdeme na to. 

Než půjdete nakupovat dlaždičky… 

Úplně nejdůležitější věc, kterou musíte před nákupem nových koupelnových obkladů udělat je ta, že si sesumírujete své představy o tom, jak by měla vaše koupelna vypadat.  

Pokud si nejste jistí, jestli to svépomocí zvládnete, vezměte si k ruce svého partnera (děti spíš ne, jelikož nedokáží tyto věci objektivně posoudit) a vrhněte se na procházení koupelnových studií. Jestli však tolik času nemáte, sedněte si k internetu a projděte si stránky, které se přímo zaměřují na vybavení koupelen. Jako vhodný zdroj inspirace, jak může finální koupelna vypadat si vezměte třeba Pinterest. 

Když se s protějškem shodnete na tom, jaký design bude vaše koupelna mít (moderní, tradiční, umělecký…), zkuste si odpovědět na několik dalších otázek. 

Těmi jsou: 

  • Jaký je můj rozpočet? 
  • Jde mi hlavně o design, nebo spíš o praktičnost? 
  • Hodí se vybrané obklady velikostně k rozměrům koupelny? 
  • Jaká je obvyklá cena za m2 u mnou vybraných dlaždic? 
  • Chci obklady kombinovat, nebo si vystačím s jedním dominantním vzorem? 

Jak můžete vidět, jedná se o velmi zásadní otázky. Například, pokud máte hodně velkou koupelnu, drobná mozaika v ní může vypadat poněkud zvláštně. Když však mozaiku zkombinujete i s dalším druhem obkladů (a malé dlaždice dáte například jen do sprchy a na pár dalších míst), celkový dojem z koupelny bude rázem úplně odlišný. 

Také se vyplatí přemýšlet nad dalšími kombinacemi dlaždic. V kurzu jsou třeba klasické keramické koupelnové obklady ve spojení s kamenem. Zajímavé budou koupelnové obklady i v případě, že se vydáte po cestě různých barevných variací.  

Stranou by však neměla zůstat ani praktičnost 

Měli byste mít proto zcela jasno v tom, zda si chcete připlatit za luxusní mramorové obklady, které nebudete moci čistit kdejakým čisticím přípravkem. A také to, zda zvládnete, až vám děti tyto pracně a draze získané obklady poničí během svých divokých her. (Nebo tím, že upustíte těžký předmět na zem.) 

Typy koupelnových obkladů 

Když už máte výše uvedené body vyřešené, nic vám nebrání v tom, abyste si zajeli do nejbližšího hobby marketu a realizovali nákup obkladů. (Také nezapomeňte na lepidlo na obklady.) 

V současné době se nejčastěji setkáte s: 

  • Keramickými obklady 
  • Porcelánovými obklady 
  • Mramorovými obklady 
  • Obklady z vápence 
  • Mozaikovými obklady 
  • Břidlicovými obklady 
  • Vinylovými obklady 
  • Skleněnými obklady 
  • Oblázkovými obklady (řadí se mezi kamenné obklady) 

A s mnoha dalšími. 

Po stránce praktičnosti jsou úplně nejlepší volbou keramické a porcelánové retro obklady. Úplně mimo není ani mozaika, která může být jak z porcelánu, keramiky tak i ze skla. Vcelku dobrou odolnost mají i oblázkové obklady. Jejich problém je však ten, že se nehodí jako jediný obklad koupelny. Ideálně je proto kombinujte s koupelnovými obklady z keramiky, porcelánu a skla. Opravdu intenzívní výdrž mají i obklady z břidlice, jelikož jsou velmi odolné proti oděru. 

Špatným řešením nejsou ani levné obklady z vinylu. U něj však dbejte na to, aby byl dostatečně kvalitní. Přeci jen, koupelna je místo s velmi vysokou vlhkostí, která by mohla mít na málo kvalitní vinyl negativní vliv. 

Luxusní, avšak také velmi citlivé na poškození jsou koupelnové obklady z vápence a mramoru. 

Jakým obkladům se rozhodnete dát přednost je čistě na vašem uvážení. Když však budete vybírat pečlivě, existuje velká šance, že vám bude vaše nová koupelna sloužit i po několik generací. 

Už jste vybírali nové obklady do vaší koupelny? Napište nám, podle jakých kritérií jste si je vybírali vy. 

Napsat komentář