Jednoduché symboly pro praní prádla

Praní prádla se jeví jako jednoduchá věc. Ale jen do doby, než se na vás vysype nekonečná záplava nejrůznějších pracích symbolů. A co hůř, jejich nerespektováním můžete poškodit svůj oblíbený svetr či halenku. Pojďme se podívat, jak se v symbolech pro praní prádla zorientovat o kapku lépe. 

Nákupy, praní a prací symboly jdou ruku v ruce. Jak chcete jednoduše a zároveň efektivně předat kupujícím informaci o tom, jak mají přistupovat k údržbě vámi vyrobeného kousku oblečení? Jenže, kdo se neřadí mezi ostřílené mazáky, ten může mezi všemi těmi značkami značně znejistět. Může se vydat cestou experimentů, ale ta se v tomto případě příliš nevyplácí.  

Jak tedy postupovat při čtení pracích symbolů, tak, aby každé praní a čištění proběhlo v co možná největším pořádku? 

Něco o pracích symbolech 

Velká skupina lidí vnímá prací symboly jako jedno velké zlo. Ve skutečnosti se ale jedná o šikovné pomocníky a rádce, kteří vás pokaždé navedou tím správným směrem. Samozřejmě, v případě, že se jim naučíte rozumět. 

Mezi těmito značkami najdete: 

  • Symboly praní  
  • Symboly pro aviváž 
  • Symboly čištění 
  • Symboly bělení 
  • Symboly sušení 
  • Symboly žehlení 

Abyste se v této problematice vyznali, podíváme se na každou z výše uvedených sekcí hezky po jedné. 

Značky na praní prádla 

Jak už bylo uvedeno výše, značky na praní prádla jsou naši spojenci, nikoliv nepřátelé. Obvykle je najdete na speciálním štítku uvnitř každého nového kousku oděvu. (Často se na něm nachází i země původu a materiál, ze kterého je kus oblečení vyroben.)  

Díky značkám na praní prádla zjistíte, na jakou maximální teplotu můžete oblečení žehlit a prát. Zda se hodí používat chemické čištění, aviváž či bělení. Jestli nejste úplný přeborník, určitě se vyplatí si tuto cedulku na šatech ponechat. Minimálně do doby, dokud se nenaučíte zacházet s každým jedním kusem. 

Praní a prací symboly 

Univerzálním symbolem pro praní je piktogram vaničky (nejčastěji se znázorněnou vodou). Většina takových vaniček má v sobě napsané číslo, které se pohybuje od 30 po 60. To znamená maximální doporučenou teplotu praní, kterou si nastavíte na pračce. Pokud je vanička jednou podtržená, znamená to, že máte prát na šetrnější program. Podtržení dvakrát znamená velmi jemnou péči o daný kus oděvu. 

Můžeme se setkat i s piktogramem vaničky a ruky, což indikuje praní v ruce při teplotě do 40 °C. Škrtnutá vanička znamená, že se oblečení prát nesmí. 

Symbol praní aviváž 

Existuje oblečení, na které se nesmí používat aviváž. Jedná se hlavně o sportovní oblečení, které je vyrobené ze speciálních materiálů. Potíž je v tom, že symbol, který by zakazoval použití aviváže nemáme. Na štítku takového kusu oblečení proto výrobce uvádí větičku, která zakazuje použití aviváže při praní. 

Bělení a symboly 

Bělení není v současné době tolik rozšířené, ale jsou situace, kdy se může hodit. Většinou jde použít třeba na záclony, nebo na některé druhy ložního prádla. Symbolem bělení je pak piktogram trojúhelníku. Pokud je prázdný a bez barvy, znamená to, že lze bělit prostředky s obsahem i bez obsahu chloru. Trojúhelník s písmeny CL povoluje chlorové bělení, ale jen v případě, že používáte starší přípravky. 

Trojúhelník se dvěma čarami uvnitř pak chlorové bělení zakazuje úplně. Přeškrtnutý trojúhelník (může být i černý) znamená, že se prádlo nesmí bělit vůbec. 

Čištění a symboly 

Tyto piktogramy bývají trochu složité. Většinou slouží pro orientaci v čistírnách. Označuje se jimi chemické čištění a mokré čištění. Pro chemické čištění se používají písmena: P a F. Jediné, co z tohoto seznamu využijete je přeškrtnuté kolečko, které zakazuje chemické čištění. Pro mokré čištění zase výrobci používají symboly písmene W a taktéž se jedná o informaci, která slouží především čistírně. Důležitým bodem pro běžného uživatele je symbol W v přeškrtnutém kolečku, které zakazuje mokré čištění. 

Sušení a symboly 

Symboly sušení se pojí s používáním sušičky. Této problematice se věnuje symbol kolečka ve čtverečku (můžeme ho připodobnit k bubnu pračky). Pokud je v kolečku jedna tečka, znamená to, že můžete oblečení sušit, ale jen při nízké teplotě. Dvě tečky znamenají sušení při běžné teplotě. Přeškrtnutý symbol znamená zákaz sušení oblečení v sušičce. Alternativou je sušení prádla venku. 

Žehlení a symboly 

Nakonec tu máme symboly pro žehlení. Porozumět tomuto piktogramu je velmi snadné, jelikož je znázorněn obrázkem žehličky s 1-3 puntíky. Samotná žehlička má pak většinou množství puntíků přímo na svém nastavení (případně ukazuje nízkou, střední a maximální teplotu). To přímo odpovídá symbolům na daném kusu oblečení. (1 tečka = nízká teplota, 2 = střední teplota…)  

Pokud máte starou žehličku, 1 puntík znamená teplotu do 110 °C. Dva puntíky indikují žehlení na maximální teplotu 150 °C. Tři puntíky znamenají teplotu do 200 °C. Přeškrtnutá žehlička znamená zákaz žehlení. 

Programy pračky 

Co se týče programů na pračce, v tomto ohledu vám bohužel příliš neporadíme. Oproti štítkům na oblečení (které se řídí jednotným značením) mají výrobci praček mnohem volnější pravidla. Každý si tedy může program na pračce a její funkce označit podle sebe. Proto vám doporučíme, abyste si při koupi nové pračky (či při učení se prát) využili návod. 

Jak zvládáte problematiku pracích symbolů vy? Napište nám do komentářů. 

 

 

2 komentáře u „Jednoduché symboly pro praní prádla“

  1. Spíše než komentář, bych měla dotaz, zda mohu nějakým způsobem vyčistit kožíšek z umělé kožešiny, který je 100% polyester a má jen jeden povolený symbol – W.
    Mohli byste mi, prosím, poradit? Co s takovým kožíškem probíhá v profesionální čistírně?
    Děkuji za odpověď. Mgr. Jana Steifová

    • Dobrý den, Jano. Symbol W znamená, že se jedná o kousek, který je nutné nechat vyčistit v čistírně. Obvykle chemicky mokrou cestou. Jak přesně čištění probíhá se můžete poptat ve vaší nejbližší čistírně.

Napsat komentář