Jak opravit praskliny ve zdi

Při koupi domu či bytu, či po jejich dlouhodobém obývání si dost možná všimnete prasklin ve zdi, které v nich dříve nebyly. Krom toho, že se jedná o estetický problém může jít i o problém celkové bezpečnosti stavby. Pojďte se spolu s námi podívat, jak takové praskliny rozeznat a čím je eventuálně opravit. 

Praskliny ve zdi si příliš nevybírají. Najdeme je ve starých domech, v původní městské zástavbě i v panelákovém bydlení. Většinou se nejedná o žádný závažný problém. Ovšem, pokud vás bydlení stálo hodně peněz, nebo jste si dali opravdu záležet na jeho interiéru, je jasné, že nevzhledná prasklina může do značné míry ovlivnit váš pocit spokojenosti.  

Je ale potřeba si přiznat, že v dnešní době už se nemůžeme úplně a do písmene pyšnit titulem největších kutilů na světě. Může za to nejen fakt, že většina lidí pracuje v kanceláři a s podobnými úkony nemají patřičnou zkušenost, ale také větší dostupnost služeb, které tyto potíže vyřeší za vás. 

Zároveň se ale najde poměrně hodně lidí, kteří se i přes své životní podmínky chtějí naučit něco nového. A právě oprava prasklin ve zdi pro ně může představovat vcelku snadno zvládnutelný úkol. 

Pojďte se tedy spolu s námi podívat, jak na to. 

Něco málo o prasklinách 

Hned na úvod si řekneme něco, co vám pomůže lépe pochopit důvody, proč k prasklinám ve zdech vůbec dochází.  

Mezi nejčastější příčiny patří: 

  • Vlhkost ve zdech 
  • Velké změny teplot (střídání ročních období…) 
  • Pohyby v podloží (eroze…) 
  • Vysoká zátěž (zeď drží těžkou střechu atd.) 
  • Špatně odvedená stavební práce 
  • Stromy (které mohou narušit zeď kořeny) 
  • Únava materiálu 

Možnou příčinou prasklin ve zdi mohou být i pravidelné otřesy. Vliv na zdi mají výrazně dupající sousedé, kteří bydlí nad vámi, ale třeba i dlouhodobá zátěž automobilů a veřejné dopravy. (Samostatnou kapitolou jsou pak rozsáhlé opravy v blízkosti vašeho bydliště.) 

Jak poznat vážné poškození zdi? 

Když už nyní známe důvody, proč k praskání zdí dochází, zaměříme se na to, jak poznat praskliny, za kterými vězí nějaký závažnější problém. 

Mezi varovné znaky patří: 

  • Horizontální praskliny 
  • Praskliny narušující stabilitu oken a dveří 

Dalším ne úplně dobrým znamením jsou neobvykle široké praskliny, které se neustále rozšiřují. V těchto případech se do oprav raději nepouštějte svépomocí a místo toho si pozvěte statika. Ten zhodnotí míru poškození a lépe vám poradí s dalším řešením problému. (Odborné zajištění by pak měla provádět kvalifikovaná stavební firma.) 

Čím opravit praskliny ve zdi 

Když už jste nyní zhodnotili, zda jsou vaše praskliny ve zdi jen kosmetický problém, můžete se pustit do jeho opravy. Úplně nejjednodušší věc, kterou můžete v tomto případě udělat je ta, že si opatříte speciální tmel na praskliny ve zdi 

Postup je následující: 

  • Kupte si směs, kterou lze použít na váš typ zdiva (můžete se poradit přímo s prodavači v hobby marketu) 
  • Pokud to jde, na prasklině vytvořte něco jako drážku (toho docílíte vyškrabáním dostatečně velkého písmene V na její linii) 
  • Prostory v této nové linii dostatečně vyčistěte od zbytku zdiva 
  • Naneste do praskliny tmel v několika tenkých vrstvách (ideálně za pomoci zednické špachtle, před každou další vrstvou musí být předchozí nátěr zcela suchý) 
  • Nechte tmel dostatečně dlouhou dobu zaschnout (viz instrukce na obalu produktu) 
  • Když je prasklina opravená, zapravte případné nerovnosti vůči okolní zdi (brusným papírem) 
  • Nakonec stěnu přetřete nátěrem, který mají ostatní zdi v místnosti (ještě předtím lze aplikovat ochranný nátěr záplaty) 

Pokud je vaše prasklina větší, můžete do ní špachtlí vyhloubat o trochu větší prostor a ten poté zapravit tmelem. Ten ještě zamokra překryjte speciální síťovinou, která se postará o to, že se prasklina nebude zvětšovat. Po uschnutí tmelu a síťoviny na ni aplikujte tři vrstvy tmelu stejně, jako v příkladu uvedeném výše. Poté opět zapravte nerovnosti a sjednoťte barvu zdi. 

Mohlo by se vám hodit 

V závislosti na tom, v jakém typu bydlení žijete se budou odvíjet i možné postupy opravy. To znamená, že pokud bydlíte v nájemním bytě, tyto úkony byste měli řešit se svým pronajímatelem. Pokud žijete v družstevním bytě, o celé věci informujte bytové družstvo. (Nezapomeňte, že se možná jedná o závažnější potíže se strukturou domu.) 

Jestli-že bydlíte ve vlastním, jsou opravy v bytě či domě zcela na vašem uvážení. Když se ale ukáže, že za prasklinami ve zdech je nějaký závažnější problém, buďte ohleduplní a informujte o něm i ostatní nájemníky/vlastníky bytů. (Situaci můžete řešit, společně, nebo je minimálně upozorníte na to, že se mohou nevědomky potýkat s něčím podobným.) 

Řešili jste někdy opravdu prasklin ve zdi? 

 

Napsat komentář